27 september

Toenemende zorg bij Bedrijfskring Heerhugowaard over wonen op bedrijventerreinen

Met te weinig beschikbare woningen en de leegstand op sommige plekken van de Heerhugowaardse bedrijventerreinen, lijkt een oplossing voor het woningtekort snel gevonden. “Toch is het wonen op een bedrijventerrein in de meeste gevallen geen goed idee”, zegt Patricia Surendonk, voorzitter van de Bedrijfskring Heerhugowaard. De Bedrijfskring verbindt ruim 250 bedrijven.

“Onze leden zorgen voor lokale werk-gelegenheid. Het toevoegen van woningen op bedrijventerreinen kan hun bedrijfsvoering ernstig schaden.”, aldus Surendonk.

Maaikel van Velzen, voorzitter van de commissie bedrijventerreinen van de Bedrijfskring vult aan; ”Passende invulling van een bedrijfsruimte is heel belangrijk. Op bedrijventerreinen is er eenmaal ander geluid, zijn er andere geuren en is er veel meer zwaar verkeer. Plaats je daar woningen tussen dan leidt dit vaak tot een hoop gedoe en juridische procedures. Zelfs tegen bedrijven die daar al jaren gevestigd waren!”.

Het komt dan ook regelmatig voor dat bedrijven vervolgens verhuizen en de werkgelegenheid verdwijnt. “Dat moeten wij in onze stad van kansen gewoon niet willen. Ook omdat het helemaal niet nodig is”, besluit van Velzen.

De Bedrijfskring is niet faliekant tegen wonen op bedrijventerreinen. Soms is het juist een goede aanvulling. Neem bijvoorbeeld de Stationsomgeving of De Frans. Dat zijn gebieden die juist mét woningen beter functioneren. Maar voor de terreinen Beveland, de Vaandel, Zandhorst en Broekhorn-De Scheg is dat niet zo. Dit zijn goed lopende bedrijventerreinen waar volgens de Bedrijfskring geen woonvoorzieningen moeten komen.

Regelmatig is er met de Gemeente Heerhugowaard overleg over de ontwikkeling van de terreinen. “Ons contact met de gemeente is goed, maar op dit punt lijken wij het nog niet helemaal met elkaar eens te kunnen worden” aldus Surendonk. “Dat vinden wij heel jammer. Juist op dit punt kijken wij niet alleen naar het kortetermijnbelang van onze leden.

Wij gunnen juist ook op de langere termijn inwoners een fijne plek om te werken en te wonen.

Dat gaat nu eenmaal niet samen op al onze bedrijventerreinen.”De Bedrijfskring Heerhugowaard overweegt om met een convenant dit soort afspraken met de politiek beter te borgen. Ondernemers hebben vaak tientallen jaren hun bedrijf in een gemeente gevestigd, terwijl de politiek minimaal elke vier jaar van samenstelling verandert. Met een convenant kunnen er op dit gebied voor langere termijn afspraken gemaakt worden. Dat is goed voor het vestigingsklimaat waardoor de werkgelegenheid blijft of zelfs zal toenemen. Een convenant als deze is bijvoorbeeld al in gemeente Haarlem gesloten. De Bedrijfskring Heerhugowaard hoopt binnenkort weer met de gemeente in gesprek te kunnen gaan, om ervoor te zorgen dat de bedrijvigheid en de woonvoorzieningen op eerdergenoemde bedrijventerreinen gescheiden blijven.

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel, mail dan naar het secretariaat van de kring via info@bkhhw.nlDeze zorgt ervoor dat je bericht naar de juiste persoon wordt doorgestuurd.

Patrica Surendonk, Voorzitter Bedrijfskring Heerhugowaard
Maaikel van Velzen, Bestuurslid en voorzitter commissie bedrijventerreinen

 

Ook lid worden?

De kracht en invloed van een bedrijfsvereniging wordt grotendeels bepaald door het aantal leden. Des te hoger het ledenaantal, des te meer daadkracht en zeggenschap we krijgen. Met ruim tweehonderd leden is Bedrijfskring Heerhugowaard nu al één van de sterkste ondernemersverenigingen in de regio!

Door lid te worden bouw je mee aan een sterker ondernemersklimaat in de regio. Maar lid zijn is natuurlijk óók gewoon superleuk, positief, handig, leerzaam en gezellig. Kortom, doe jezelf een plezier, word lid en kom in contact met onze andere leden. Je bent van harte welkom!

lid worden