06 april

BKHHW in het nieuws…

BKHHW staat met onderstaand interview in het Regio Alkmaar Magazine:

Fusie bedrijfsverenigingen Langedijk en Heerhugowaard…

Wat betekent dat voor de Commissie Werklocaties?

 De Bedrijfskringen Heerhugowaard en Langedijk en de Algemene Ondernemersvereniging Langedijk werken met het oog op de naderende fusie steeds intensiever samen. Op 10 maart kwam de Commissie Werklocaties – met daarin vertegenwoordigers van de bedrijfsverenigingen – bij elkaar.  RAM was erbij en vroeg hoe de samenwerking tot nu toe verloopt.

Commissies

Eén van de verschillen tussen de drie bedrijfsverenigingen is dat Bedrijfskring Heerhugowaard van oudsher met commissies werkt. Commissie-voorzitter Wouter Voerman: “Het voordeel van commissies is dat de commissieleden – vaak deskundigen met veel dossierkennis – het voorwerk doen. Ze lezen zich in, doen onderzoek en overleggen met de gemeente en andere belanghebbenden. Vervolgens wordt er een standpunt ingenomen en advies aan het bestuur uitgebracht. Het verenigingsbestuur is hierdoor goed geïnformeerd en houdt tegelijk voldoende tijd over voor beleid en strategie.”

Hobbels

Gezien de cultuur- en structuurverschillen zijn er ook nog wel wat hobbels te nemen. Duidelijk is dat de bedrijfsverenigingen de commissiestructuur meenemen naar de nieuwe fusievereniging ‘Ondernemend Dijk & Waard’. Tot de fusie een feit is, zullen de commissies verslag uit moeten brengen aan drie verenigingsbesturen in plaats van één. “Dat is inderdaad wel een uitdaging met het oog op de voortgang van zaken”, aldus Voerman. “In de praktijk valt het gelukkig mee, bovendien doen we er alles aan om de gang erin te houden.”

Versterken

Een ander belangrijk verschil is dat Bedrijfskring Langedijk meer gericht is op contacten met de omliggende regio’s, terwijl Bedrijfskring Heerhugowaard juist de verbinding tussen de leden onderling hoog in het vaandel heeft staan. Het vergt aanpassingen van beide kanten om dit soort verschillen te tackelen. “Het mooie is dat we elkaar hierin kunnen aanvullen en versterken”, meent Michiel van Overbeek, bestuurslid Bedrijfskring Langedijk. “Zoiets gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Om het hele proces, ook juridisch, zorgvuldig te laten verlopen hebben we een onafhankelijke deskundige in de arm genomen die ons hierbij begeleidt.”

Aftasten

In het proces van elkaar aftasten gooide corona trouwens flink wat roet in het eten. Van Overbeek: “Alle digitale mogelijkheden ten spijt, als je elkaar niet persoonlijk kunt ontmoeten, kun je elkaar niet echt leren kennen. We hebben dus behoorlijk wat vertraging opgelopen. Gelukkig is de weg nu vrij en zijn we druk bezig om de verloren tijd in te halen.”

Voerman: “Dat is ook wel nodig, er liggen genoeg vraagstukken die onze aandacht dringend nodig hebben. Denk aan energie, duurzaamheid, logistiek en wonen op bedrijventerreinen. Door het enorme woningtekort en de druk om snel nieuwe woningen te bouwen, komt er veel op onze commissie af.”

Schaarste

Van Overbeek: “Ook energie is een groot probleem. Er is nu al enorme schaarste. Ondernemers moeten soms jaren op stroomaansluitingen en bekabeling wachten.  De oorlog in Oekraïne helpt ook niet mee. Kortom, er is werk aan de winkel. En al zijn we nog niet gefuseerd, we zetten wel samen onze schouders eronder.”

De Commissie Werklocaties houdt zich bezig met het duurzaam beschikbaar houden van huidige werklocaties en advisering bij de ontwikkeling van nieuwe werklocaties. Onder werklocaties vallen alle locaties waar wordt gewerkt, van bedrijventerreinen tot winkels en van bedrijfsverzamelgebouwen tot kantoren aan huis. De belangrijkste thema’s van de commissie zijn fysieke leefomgeving, energie & duurzaamheid en ruimtelijke ordening.

Bekijk hier de pagina’s zoals geplaatst in het RAM-magazine:
pagina 1
pagina 2

Ook lid worden?

De kracht en invloed van een bedrijfsvereniging wordt grotendeels bepaald door het aantal leden. Des te hoger het ledenaantal, des te meer daadkracht en zeggenschap we krijgen. Met ruim tweehonderd leden is Bedrijfskring Heerhugowaard nu al één van de sterkste ondernemersverenigingen in de regio!

Door lid te worden bouw je mee aan een sterker ondernemersklimaat in de regio. Maar lid zijn is natuurlijk óók gewoon superleuk, positief, handig, leerzaam en gezellig. Kortom, doe jezelf een plezier, word lid en kom in contact met onze andere leden. Je bent van harte welkom!

lid worden